9 rzeczy, których nie wiesz o pokrzywach.


Co robi pokrzywa? Pokrzywa parzy! To wie każde dziecko.

Rośnie dosłownie wszędzie i tylko czyha na odsłonięte wiosną i latem kończyny. Do wiedzy powszechnej nie przedostało się wiele więcej. Tymczasem już w starożytności znane były jej lecznicze właściwości, aby w kolejnych epokach być raz po raz zapomnianą i ponownie odkrywaną. Zastosowanie ma cała roślina czyli liście, łodygi, korzenie i nasiona. Czy jedna nieprzyjemna cecha ma aż tak duże znaczenie, żeby przyćmić pozostałe, których jest multum? Sprawdźmy, czego nie wiemy o pokrzywach.

nawoz-holistyczny-happy-green-pokrzywa-pokrzywa

1. Prawdziwe panaceum – na setki dolegliwości!

Ten punkt zawiera po prostu listę zastosowań medycznych. Jest ich bardzo dużo, także dla niecierpliwych zdradzimy zakończenie – sok z pokrzywy można przyrządzić samodzielnie w domu i leczyć nim rozliczne schorzenia. 

Nazywana jest królową wszystkich ziół za sprawą dziesiątek zastosowań. Leksykony zielarskie poświęcają jej całe strony. Możliwe jest, że rozwój medycyny i kolejne badania nad tą roślina ukażą kolejne dobroczynne właściwości. Poniżej najważniejsze z nich.

Pokrzywa oczyszcza organizm (np. po farmakoterapii), przywraca równowagę biologiczną, regeneruje. Co bardzo ważne, zmniejsza złogi kwasu moczowego oraz powstawanie kamieni żółciowych, także warto ją stosować przy stanach zapalnych nerek, infekcjach pęcherza czy dróg moczowych. Leczy także organizm po zatruciach wątroby, najnowsze odkrycia medycyny naturalnej potwierdzają jej skuteczność w spowalnianiu przerostu prostaty w pierwszych stadiach choroby.

Stymuluje układ odpornościowy, wspomaga wytwarzanie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała. Jest naturalną bronią przeciwko różnym wirusom, bakteriom i grzybom. Okłady z liści pokrzywy stosuje się przy wielu schorzeniach skórnych.

Bardzo ciekawe jest to, że właściwości parzące pokrzywy również mają właściwości lecznicze, ponieważ pobudzane są w ten sposób receptory w skórze. Przy reumatyzmie, artretyzmie, gośćcu i bólach stawów poleca się biczowanie świeżą pokrzywą. Dla niechętnych tego typu metodom, znane i sprawdzone jest także stosowanie w tych dolegliwościach wyciągu z pokrzywy. Dodatkowo zawartość wapnia sprawia, że oddziałuje na kości i chrząstki, pomagając w zrastaniu się po złamaniach, ale także w osteoporozie.

Polecana jest przeciw krwawieniom działając pro-zakrzepowo. Zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę erytrocytów. Zawartość witaminy K, ale także łatwo przyswajalnego żelaza czy kwasu foliowego i miedzi sprawia, że jest niezastąpiona w walce z anemią.

Oprócz tego działa przeciwnowotworowo (łatwo przyswajalny krzem), przeciwalergicznie, przeciwko chorobom Parkinsona czy Alzheimera (zawartość antyoksydantów – witamina C, E, kwas foliowy, beta karoten). Stosowana przy cukrzycy i nadciśnieniu (stymuluje wydzielanie insuliny, obniża poziom cukru we krwi), dolegliwościach żołądkowych i jelitowych (poprawia perystaltykę).

Najskuteczniejszym środkiem z pokrzywy jest sok, który możemy przygotować w domu – w sokowniku lub sokowirówce.

nawoz-holistyczny-happy-green-pokrzywa-koktajl-z-pokrzywy

2. Zupa czy pierogi? Zdrowa żywność z pokrzywą w roli głównej

Pokrzywa to bomba witaminowa, która przypomina trochę w smaku szpinak. Ma też podobne do niego właściwości kulinarne – kurczy się kilkakrotnie podczas obróbki cieplnej. Również podobnie do szpinaku świetnie komponuje się z czosnkiem. Może być składnikiem sałatek, zup, chleba, ciastek oraz jako farsz do pierogów. Fantastycznie smakuje z jajecznicą.

Aby przyrządzić potrawę, zbieramy ją z miejsc bezpiecznych od zanieczyszczeń. Przydadzą się tylko górne pędy czy młode liście, koniecznie – zanim pokrzywa zacznie kwitnąć. Warto uzbroić się w rękawiczki podczas zbioru, a w kuchni sparzyć liście gorącą wodą – wówczas przestaje parzyć.

Prosty przepis na zupę z pokrzyw z kanału “Pani Fotograf“:

3. Zacznij dzień od filiżanki… pokrzywy!

Herbatka z pokrzywy wspaniale i naturalnie pobudza. Warto pić ją regularnie, także na czczo. Sposób przyrządzenia jest banalny – zalać susz wodą i pozostawić do naciągnięcia przez ok 10 minut.

Aby uzyskać susz, zebraną pokrzywę wysusz w zacienionym miejscu, bez dostępu do światła. Będzie miał on właściwości podobne do świeżej pokrzywy, a pozwoli Ci cieszyć się jej dobrem także zimą.

nawoz-holistyczny-happy-green-pokrzywa-napar-z-pokrzywy

4. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy

Pokrzywa zaliczana jest do roślin pomagających schudnąć. Mają na to wpływ jej właściwości oczyszczające, obniżające poziom cukru we krwi ale także zawartość sekretyny – hormonu sterującego procesem trawienia.

5. Kosmetyk, o jakim marzysz

Zawartość dużej ilości minerałów sprawia, że sok lub wywar z pokrzywy jest świetnym naturalnym i … darmowym kosmetykiem. Wystarczy trochę pracy w kuchni, aby go uzyskać. Najliczniejsze zastosowania ma w pielęgnacji włosów. Wzmacnia je i zapobiega wypadaniu, pomaga zwalczyć łupież.

6. Kandydatka do tkaniny idealnej

Dawno dawno temu, zanim bawełna stała się popularna i łatwo dostępna, a świat poznał delikatny dotyk jedwabiu, ludzie nosili ubrania właśnie z pokrzywy. Jako roślina włóknista, z powodzeniem służyła do wyrobu materiałów, z których produkowano odzież, ale także inne przedmioty użytkowe takie jak żagle czy sieci rybackie. W dobie dbałości o naturę oraz poszukiwaniach oryginalności w modzie, tkanina pokrzywowa zdaje się wracać do łask. Dzisiejsza technologia przędzalnicza umożliwia otrzymanie tkaniny delikatnej jak jedwab, ale ciepłej jak futro. Wspomina się także o jej właściwościach leczniczych. Jedno jest pewne – nie parzy!

Obejrzyj film: “Wyplatanie sznurka z pokrzyw” z kanału “Akademia bosej stopy“:

7. Szereg zalet dla zwierząt hodowlanych

Pokrzywa jest dodawana do karmy dla zwierząt hodowlanych. Krowy karmione paszą z dodatkiem pokrzywy dają więcej mleka, które jest bardziej tłuste. Kury znoszą więcej jajek. Pokrzywa pozwoli też uzyskać mocniejszą i piękniejszą sierść np. koni. Co ciekawe, niektóre zwierzęta np. kozy czy świnie zjadają ze smakiem świeżą pokrzywę mimo parzących właściwości. Być może to dla nich coś w rodzaju ostrych papryczek, które lubią niektórzy ludzie?

8. Słynna “gnojówka z pokrzyw”

Tradycyjni rolnicy i ogrodnicy, którzy uczyli się tego fachu zanim dostęp do innych metod był tak powszechny, znają doskonale ten przepis. Stosuje się ją na większości warzyw. Skutecznie zapobiega rozwojowi mszyc i niektórych grzybów.

Jak przygotować? Film pochodzi ze strony http://bezchemii.info/

9. Zawiera ją Happy Green, którego stosowanie jest łatwe jak podlewanie!

Jednym ze składników receptury Happy Green jest właśnie pokrzywa. Ekstrakty z tej oraz kilkunastu innych roślin połączone zostały w ściśle określonym stosunku objętościowym w koncentracie, który jest już dostępny na polskim rynku. Polecany jest zarówno dla konsumentów detalicznych jak i profesjonalnych ogrodników i rolników.

pas-wszystko-1

Podziel się z innymi