Mapa gospodarstw ekologicznych

Tworzymy mapę polskich gospodarstw ekologicznych!

Gospodarstwa ekologiczne, aby utrzymać swój status, muszą stosować się do ściśle określonych wymagań. Stosowanie agresywnych środków chemicznych, mających skutki uboczne dla środowiska czy dla zdrowia człowieka, jest w nich bardzo ograniczone. Zamiast tego, stosuje się pewne reguły (jak np. płodozmian), aby odtworzyć procesy zachodzące w naturalnych ekosystemach. Uprawa ekologiczna wymaga obszernej wiedzy i jest bardzo pracochłonna. Dodatkowo, dotarcie do klientów wcale nie jest łatwe, ponieważ istnieje gigantyczna konkurencja!

Niektórzy ludzie kupują warzywa i owoce w supermarketach z przyzwyczajenia lub dla wygody. Są jednak tacy, którzy po prostu nie wiedzą gdzie zaopatrzyć się w płody rolne wysokiej jakości, pełnowartościowe, naturalne, bogate w substancje odżywcze - produkowane bez agresywnych środków chemicznych.

Aby umożliwić każdemu zdobycie ekologicznego pożywienia, tworzymy ogólnopolską mapę gospodarstw ekologicznych. Znajdują się tu informacje o tym co produkują gospodarstwa w danych województwach i w jaki sposób można się w te produkty zaopatrzyć.

 

Jeżeli jesteś gospodarzem...

Dodaj swoje gospodarstwo ekologiczne do poniższej mapy. Przyślij na nasz adres info@happygarden.pl:
1. Nazwę i adres gospodarstwa, a także adresy internetowe (strona www, fanpage facebook itp.)
2. Krótki opis (np. historia, wartości, plany na przyszłość) 
3. Kilka zdjęć dobrej jakości (np. rośliny, ludzie, okolica)
4. Pełna lista produktów (świeżych i przetworzonych) 

Dodanie do mapy jest całkowicie bezpłatne i nie wiąże się z żadnymi zobowiązaniami z Twojej strony.  My z kolei zobowiązujemy się:
- promować mapę w Internecie, dzięki czemu zyskasz dotarcie do nowych klientów,
- aktualizować informacje na temat Twojego gospodarstwa jeżeli zajdzie taka potrzeba (np. nowe produkty),
- udoskonalać mapę np. jej możliwości wyszukiwania, czytelność, dzięki czemu będzie z niej łatwiej korzystać,
- stale powiększać ilość gospodarstw znajdujących się na mapie, dzięki czemu polski konsument uzyska świadomość, że zdrowa lokalna żywność jest na wyciągnięcie ręki!

- KUJAWSKO-POMORSKIE -

BIO BABALSCY

Strona www
Facebook fanpage
E-sklep

Stosują metody ekologiczne już od 1986 roku, będąc pierwszym producentem ekologicznym w Polsce. Specjalizują się w wyszukiwaniu prymitywne gatunków zbóż, które były uprawiane przed naszą erą i są bogate w wartości będące dziś bardzo ważną cechą dla świadomych klientów.Współpracują z Bankiem Genów w Radzikowie, skąd otrzymują nasiona zbóż (maksymalnie 100 ziaren), aby po wielu latach rozmnażania wykonać finalny produkt. Przykładowo, modne dziś ziarno Orkiszu, było zapoczątkowane właśnie u Bio Babalskich.

Produkty świeże: stare gatunki zbóż: pszenica orkisz, pszenica płaskurka, gryka, samopsza, żyto kszyca, a także: truskawki, wiśnie, śliwki, czereśnie, morele, gruszki, stare odmiany jabłoni
Produkty przetworzone: mąki, makarony, kasze, otręby, płatki, kawa

- POMORSKIE -

CEDRY

Facebook fanpage

Gospodarstwo Pana Mirosława Barczaka leży na Żuławach Wiślanych. W wielokrotnie badanych produktach nigdy znaleziono pozostałości środków ochrony roślin. Nigdy nie były tu stosowane - uprawa ekologiczna została rozpoczęta zanim te środki stały się popularne. Oprócz jakości gleby w Cedrach bardzo duże znaczenie ma dobór odpowiednich nasion i metod produkcji, aby uzyskać produkty o jak największej wartości biologicznej.

Gospodarstwo dostarcza produkty na terenie Trójmiasta w wybrane dni tygodnia w umówione miejsce.

Produkty przetworzone: kiszona kapusta z dodatkami (jabłkiem, śliwką węgierką, selerem, buraczkami ćwikłowymi), ogórki kiszone (z papryką, winogronami, ziołam, z papryczka chilli), barszcz-zakwas z buraczków oraz z buraczków i włoszczyzny, buraczki tarte z jabłkiem, ocet jabłkowy oraz wiele innych produktów

- MAZURY -

W MAZURSKIM GAJU

Strona www
Facebook fanpage
Przedmioty na allegro

Ta rodzinna firma ma swój zakątek w samym sercu dziewiczych Mazur. Nie ma tam praktycznie urbanizacji i rozkoszować można się czystym, świeżym powietrzem, co sprzyja produkcji zdrowej, ekologicznej żywności. Warzywa, owoce, przetwory, a także miody - wszystko możemy zamówić z dostawą do domu opłacając przesyłkę kurierską. 

Produkty świeże: marchew, burak, dynia, topinambur
Produkty przetworzone: soki, konfitury, pesto, miód

- PODKARPACIE -

GE W BRZEZINACH

Strona www
Facebook fanpage

Trzy hektary samych owoców z dala od zabudowań przemysłowych i dróg. A co to oznacza? Soki i syropy z prawdziwą głębią smaku! Jak mówią sami o sobie - są życiowo nastawieni ekologicznie i chcą to nastawienie zaszczepiać innym.

Produkty przetworzone: soki i syropy (aronia, bez, babka lancetowata, czarna&czerwona porzeczka, dzika róża, dziurawiec, jarzębina, lipa, orzech, malina, melisa, mięta, modrzew, mniszek, rumianek, podbiał, sosna, wrotycz, winorośl).

- DOLNOŚLĄSKIE -

GE CHORĄŻYCZEWSCY

Facebook fanpage

Ewelina i Grzegorz prowadzą gospodarstwo, które jest jednym z 60 najlepszych producentów żywności w Polsce wpisanych do Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Na 19-stu hektarach uprawiają głównie zboża oraz truskawki i maliny, ale także inne warzywa i owoce. Zakupów można dokonać bezpośrednio w gospodarstwie lub dowiezione w umówione miejsce np. we Wrocławiu, Legnicy czy Lubinie. 

Produkty świeże: ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, buraczki, cebula, czosnek, jarmuż, topinambur, brukiew, rzepa, kapusta, dynia (Hokkaido, makaronowe, Ambar, Prowansalskie, Bambino) oraz sezonowo: truskawki, maliny, porzeczka, pomidor, ogórek, kalarepa, cukinia, botwinka, rzodkiewka, sałata, koperek, szczypiorek

- MAŁOPOLSKIE -

EKO DONIEC

Facebook fanpage

Ola i Roman Doniec uprawiają warzywa. Nie mają pracowników, pracują sami. Robią to bo dbają o zdrowe żywienie i przyszłość dzieci, które także pomagają w gospodarstwie. Gdy 7 lat temu otrzymali certyfikat ekologiczny okazało się, że był to strzał w dziesiątkę! Gospodarstwo ma 7 hektarów i sprzedaje na miejscu, a większe ilości dowozi w obrębie 50 km czyli np. do Krakowa, także na Targ Pietruszkowy. 

Produkty świeże: ziemniaki, buraki, por, marchewka, cebula

- MAZOWIECKIE -

SOKÓŁ

Facebook fanpage

Spotkacie ich na wielu ekologicznych jarmarkach w stolicy oraz na Śląsku. To rodzinne gospodarstwo z przepięknego zakątka woj. mazowieckiego - wsi Sokół uprawia na kilkudziesięciu hektarach prawie sto certyfikowanych gatunków owoców i warzyw. W ponad stu letnim sadzie rosną tam stare odmiany drzew owocowych takich jak: Malinówka, Cukrówka, Papierówka, Szara Reneta czy grusza Klapsa. Gospodarstwo jest też domem dla licznych zwierząt m.in. kur, indyków, przepiórek, gęsi, perliczek oraz królików.

asortyment: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, jagody, maliny, jeżyny, porzeczki, agrest, borówka, aronia, arbuzy, czarny bez, wiśnie, winogrona, sałaty, kapusty, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, cebule, dynie, skorzonera, szparagi, kalafiory ,brokuły, jarmuż, pory, pomidory, papryka, słonecznik, rzodkiewki, fasolka szparagowa, groszek cukrowy, cukinia, orzech włoski, groszek zielony, bób, bakłażan, brukiew jadalna, brukselka, kalarepa, bazylia, lawenda, mięta, rozmaryn, kolendra, melisa, melon, czosnek, chrzan, owies, gryka, koper, lubczyk, kukurydza, rzepak, szpinak, pszenica, rukola, kabaczki, szałwia, kaczki, kury, indyki, gęsi, króliki, przepiórki, jaja.

C.D.N.