Mapa gospodarstw ekologicznych

Gospodarstwa ekologiczne, aby utrzymać swój status, muszą stosować się do ściśle określonych wymagań. Stosowanie agresywnych środków chemicznych, mających skutki uboczne dla środowiska czy dla zdrowia człowieka, jest w nich bardzo ograniczone. Zamiast tego, stosuje się pewne reguły (jak np. płodozmian), aby odtworzyć procesy zachodzące w naturalnych ekosystemach. Uprawa ekologiczna wymaga obszernej wiedzy i jest bardzo pracochłonna. Efektem są jednak płody rolne wysokiej jakości, pełnowartościowe, naturalne, bogate w substancje odżywcze.

Wiedza o tym w jaki sposób zdobyć ekologiczne warzywa, owoce i przetwory nie należy do powszechnej. Ludzie często kupują owoce i warzywa produkowane masowo z przyzwyczajenia lub ponieważ nie wiedza gdzie się zaopatrzyć. W tym miejscu powstaje mapa gospodarstw ekologicznych z całej Polski, aby umożliwić każdemu zdobycie ekologicznego pożywienia.

- MAZURY -

W MAZURSKIM GAJU

Strona www
Facebook fanpage
Przedmioty na allegro

Ta rodzinna firma ma swój zakątek w samym sercu dziewiczych Mazur. Nie ma tam praktycznie urbanizacji i rozkoszować można się czystym, świeżym powietrzem, co sprzyja produkcji zdrowej, ekologicznej żywności. Warzywa, owoce, przetwory, a także miody - wszystko możemy zamówić z dostawą do domu opłacając przesyłkę kurierską. 

Produkty świeże: marchew, burak, dynia, topinambur
Produkty przetworzone: soki, konfitury, pesto, miód

- PODKARPACIE -

GE W BRZEZINACH

Strona www
Facebook fanpage

Trzy hektary samych owoców z dala od zabudowań przemysłowych i dróg. A co to oznacza? Soki i syropy z prawdziwą głębią smaku! Jak mówią sami o sobie - są życiowo nastawieni ekologicznie i chcą to nastawienie zaszczepiać innym.

Produkty przetworzone: soki i syropy (aronia, bez, babka lancetowata, czarna&czerwona porzeczka, dzika róża, dziurawiec, jarzębina, lipa, orzech, malina, melisa, mięta, modrzew, mniszek, rumianek, podbiał, sosna, wrotycz, winorośl).

- MAŁOPOLSKIE -

EKO DONIEC

Facebook fanpage

Ola i Roman Doniec uprawiają warzywa. Nie mają pracowników, pracują sami. Robią to bo dbają o zdrowe żywienie i przyszłość dzieci, które także pomagają w gospodarstwie. Gdy 7 lat temu otrzymali certyfikat ekologiczny okazało się, że był to strzał w dziesiątkę! Gospodarstwo ma 7 hektarów i sprzedaje na miejscu, a większe ilości dowozi w obrębie 50 km czyli np. do Krakowa, także na Targ Pietruszkowy. 

Produkty świeże: ziemniaki, buraki, por, marchewka, cebula

C.D.N.